Leta i den här bloggen

fredag 12 april 2013

Arkitektur och andlighet

Det som var en stor del av resan till Indien och Nepal var all den vackra arkitekturen. I Kathmandudalen har de en rik tradition med träsnideri och väldigt många fönster är så här rikt dekorerade.
Taj Mahal var ett arkitektoniskt mästerverk. Så genomtänkt var hela området, inte bara denna byggnad, att  man blev otroligt imponerad.

Många av de vackraste byggnaderna var knutna till andligheten som också var en stor del av resan. Tron är ständigt närvarande på ett sätt som är väldigt långt ifrån hur vi lever här. På den här bilden är det små tempelbyggnader i en lång rad som jag fotat vid Pashupatinath som är en begravningsplats för hinduer i centrala Kathmandu.

 Inne i de buddistiska templen var det alltid så vackert. Det är svårt att förstå hur stor den här buddhan är, men den är enorm. Nåt som är ännu svårare att förklara är den otroligt lugna känslan som alltid rådde där.
Bönesnurror fanns överallt, men var sällan så stora som den här som Ewa och Sunil betraktar.


 Här är ytterligare träsniderier.
 Ett av otaliga tempel i Bhaktapur.
Toppen på stupan uppe på Swayambu i Kathmandu.
Nepal är en hinduisk stat, men de flesta verkar blanda friskt och respektera all religiösa symboler och traditioner vilket är trevligt. Framför allt så är det en naturlig del av vardagen och det tror jag är en av förklaringarna till detta folks glädje och vänlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar